XXXVIII. Gömörszőlősi Paraszt-Wellness

2015. január 29 - 2015. február 1. - Kedves Gömörködők!
Újévi fogadalmunk, hogy 2015-ben is csodás programokkal készülünk és igazi edzésprogramnak is beillő wellness-aktivitásokkal szolgáljuk a fenntarthatóság eszméit! A téli hónapok adnak nekünk mindig lehetőséget arra, hogy ledolgozzunk valamicskét restanciáinkból, kihasználva a szunnyadó természet nyugalmát.

Téli menünk örökös fő attrakciója kerül újra terítékre, ami mint tudjátok személyes kedvenc is egyben: A GYÜMÖLCSÖS!*
(*bővebben a hirdetmény végén!)
Jó szokásunkhoz híven csütörtökön este érkezünk „Mesevölgybe”, péntek kora reggel kezdünk munkának. Vasárnap délutánig maradunk, ezért nagyon fontos, hogy ha lehet, tényleg csütörtök este érkezzen meg Mindenki (testben és lélekben egyaránt)!
Érkezés: 2015. január 29., csütörtök délután/este,
Távozás: 2015. február 1., vasárnap délután.

Biogazdaság-program:
- mélymulcsos kertművelés aktuális munkái: 50 bála felhordása lovakhoz, majd onnan vissza mélyalomnak;
- komposztfűtéses melegház megtöltése komposztanyaggal;
- faszárító üzembe állítása (történelmi pillanat!);
- favágás, vagy ha így jobban tetszik: „megújuló energia menedzselése”;
- állatok alatti takarítás, letkezett alom szétterítése;
- Pohánka-porta melletti bontott vályogház maradékának eltakarítása;

Gyümölcsös program:
- gyümölcsös fáinak egyelése (ritkítás, válogatás);
- bozótirtás;
- gyümölcsös határait jelölő garád tovább építése.


 

FONTOS!!!
A részvétel 3000 Ft költséget jelent Mindenkinek
,
mivel most nem áll rendelkezésre pályázati forrás! Ez az önköltségi szállásdíjat fedezi, ellátást ingyen kapunk munkánkért cserébe az Ökológiai Intézettől.  
ÉRVÉNYES JELENTKEZÉS AZ ALÁBBI LAP KITÖLTÉSÉVEL ÉS BEKÜLDÉSÉVEL LEHETSÉGES:
http://www.parasztwellness.hu/jelentkezes
FACEBOOK ESEMÉNY: http://goo.gl/TkJ7Qd

LEUTAZÁS:
Igyekszünk „telekocsikat” szervezni. Így aki autóval jön, kérem, jelezze, hogy az autónélküliek helyet találjanak maguknak. Én csak csütörtök késő este (várhatóan 22:30 órakor) indulok Budapestről, hozzám is lehet csatlakozni.

Másik megoldás vonattal jönni Putnokig, ahonnan kisbusszal elhozunk Mindenkit. Ehhez egy időpontban kell megérkezni, ezért Mindenkinek javasoljuk a csütörtöki vonatot:
Indulás: 16:30 Budapest-Keleti, SAJÓ-IC. (elvileg 1. vágány!)
Érkezés Putnokra (miskolci átszállással): 19:28.

Ha alábbiakat átnézed és továbbküldöd, komálod, megosztod, azzal a hazát szolgálod! :)

Gömöri fenntartható program
A kaláka program partnere az ÖKO-Pack
Az Ökológiai Intézet oktatófilmjei a fenntarthatóságról
Paraszt-Wellness a FACEBOOK-on: https://www.facebook.com/groups/251866711420/
Ökológiai Intézet a FACEBOOK-on: https://www.facebook.com/OkologiaiIntezetAlapitvany

További információk:

Utazás, jelentkezés:
Hankó Gergely
06 70 249 61 13
gergely[at]okopack[dot]hu

Részletes program, gömöri infók:
Vigh Andrea
06 20 407 68 75
rea.vigh[at]gmail[dot]com
 www.parasztwellness.hu
 

 

A GYÜMÖLCSÖS!

A gömörszőlősi extenzív gyümölcsös

A Szőlőhegyen (Bikás-tető), természetvédelmi szempontból jelentős értéket képviselő extenzív gyümölcsösöket találunk. A biodiverzitás megőrzésében betöltött szerepük rendkívül fontos, mert menedékhelyként szolgálnak ritka, védett növényfajainknak: nagy pacsirtafű, nyúlánk sárma, bíboros kosbor, vitéz kosbor, tarka kosbor, szúnyoglábú bibircsvirág, illatos bibircsvirág, magyar nőszirom, sárga len, leánykökörcsin. A falutól távol kialakított gyümölcsös a hármas tagolású tájhasználatra (erdő, szántó, gyep) utal, ahol a szőlő és a gyümölcsös az erdő mellett kapott helyet. Ennek oka, hogy a szőlő és a gyümölcs nem igényel annyi élőmunkát, mint a szántóföldi növények, vagy a kerti veteményes. Ebben a kis völgyben egy ekoton, másodlagos gyepbe ágyazódva 16-féle szilva szelektálódott ki az idők folyamán (pl. Duránci, Gömöri nyakas szilva, Sivákló, Lószemű, Bógyi, Kék besztercei, Sárga besztercei, Veresszilva, stb). A szilva mellett találunk alma- (pl. Batul, Honti, Sóvári, Rozmaring, Bőralma), illetve körtefákat is (Bosc kobak, Papkörte). Tökéletesen alkalmazkodtak a körülményekhez, genetikailag „nem mozdul” az állomány, s emellett nagy a variabilitásuk is. Mindenféle korú fát találunk, elrendezésüket a természet végezte. A szilvafák szaporodása sarjról történik, a gyenge kis csemetéket pedig az öreg fák védik, amíg csak ki nem dőlnek. Termés csak akkor van, ha az időjárás kedvezően alakul (kb. 3 évente), de akkor bepótolják az elmaradást. A roskadozó faágakról leszüretelt szilvát sokféleképpen lehet feldolgozni, melynek óriási hagyományai vannak Gömörben. Legnagyobb részéből pálinka készül, de meghatározó az aszalás, a kandírozás, a kompótkészítés és a lekvárfőzés is.

Ez a három oszlatú, klimatikusan védett hely nemcsak a növények menedéke, de egyes nyelvek azt beszélik, hogy még a férfiak is ide menekültek az asszonyok elől egy kis békességért! Persze most szó sincs ilyenről! :D