Turizmus

BAZ N Kft. | Ecolinst | Gömörszőlős

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Környezetvédelmi és Területfejlesztési Nonprofit Kft. egy szellemi-fizikai kalandtúrára invitálja Önöket Gömörszőlősre nagy-nagy vendégszeretettel.  

Programjaink célja, hogy

 • szolgálja állampolgáraink fenntarthatósággal kapcsolatos ismereteinek és szemléletének fejlődését, ill.
 • hozzájáruljon a fenntartható társadalomhoz vezető út gyakorlati lépéseinek kimunkálásához.

Programelemek - szellemi ajánlat:

 1. Egy nap bevezetés a fenntartható fejlődés világába
  Előadás, beszélgetés a fenntartható fejlődés sokat vitatott fogalmáról; a fejlődésről, növekedésről és az evolúcióról; a fenntarthatóság filozófiai alapjairól; a rendszerszemléletről.
 1. Fél nap a fenntarthatatlan világ jelenségeiről
  Előadások, beszélgetések a fenntarthatatlan világ jelenségeiről, klímaváltozásról, túlnépesedésről, túlfogyasztásról, szociális igazságtalanságról, ökológiai lábnyomról, a csökkenő erőforrásokról, és Magyarország fenntarthatósági helyzetéről.
 1. Fél nap a fenntarthatatlan világ okairól
  Előadások, beszélgetések a fenntarthatóság értékeiről, az erkölcs szerepéről, a tudásról, szemléletről, a politikáról, a megközelítésekről, a fennálló intézményekről és mindezek kapcsolatáról a fenntarthatatlan társadalomhoz.
 1. Fél nap a szektorokról
  Előadások, beszélgetések az energiáról, mezőgazdaságról, iparról, közlekedésről, környezetvédelemről.
 1. Fél nap a jövőről
  Előadások, beszélgetések a jövő lehetséges forgatókönyveiről, az esélyekről, a változások elkerülhetetlenségéről és annak eszközeiről.
 1. Fél nap a gömörszőlősi programról
  A gömörszőlősi program ismertetése, az elvek, a gyakorlati megvalósítás nehézségei, buktatói, a program tanulságai, valamint a programhoz tartozó létesítmények megtekintése, mint pl., megújuló energia a gyakorlatban (napkollektor, napelem, faelgázosító kazán, esővízgyűjtő, szürkevíz-tisztítás, szélkerék, stb.).

A teljes program három és fél napot vesz igénybe. Az előadásokat, beszélgetéseket Gyulai Iván, az Ökológiai Intézet igazgatója tartja. Minden napba beiktatunk kisebb, a témához tartozó kirándulásokat a falu környezetében, illetve tanulságos játékokat játszhatnak közösen, vagy bátorságpróbán vehetnek részt.

Programelemek  gyakorlati ismeretszerzésre:
Az egyes programok időszakiak, függnek az évszaktól, néha az időjárástól is. Általában fél-egy napot vesznek igénybe. A változó lehetőségek miatt a programokat előre kell kérni, egyeztetni.

 1. Az aszalás tudománya: napkollektoros aszaló készítésének módja; aszalható gyümölcsök, zöldségek, gombák; az aszalás gyakorlata; teák a természet herbáriumából
 1. Gömöri ízek: ismerkedés a kemencével; kemencés ételek elkészítése; kenyérlángos dagasztása és sütése.
 1. A fa tüzelése: milyen fát és milyen állapotban tüzeljünk el, és milyen berendezésben a maximális hatékonyság érdekében?
 1. Sajtkészítés: a sajt az állat takarmányozásától, a fejésen keresztül a készítésig.
 1. A gyümölcsészet mesterfogásai: faültetés, metszés, védekezés a kártevők ellen, gyümölcsfajták.
 1. A gyümölcsfeldolgozás hagyományai: aszalás, befőzés, kandírozás, lekvárfőzés.
 1. A biokert, biodinamikus gazdálkodás és permakultúra gyakorlati ismeretei.
 1. A komposztálás mesterfogásai: komposztkas készítése, száraz toalettek, komposztálás és a komposzt felhasználása.
 1. Gyapjúfeldolgozás: a nyírt gyapjú mosása, kártolása, fonása, gyapjúfestés
 1. Nemezelés, nemez- és/vagy rongyszőnyeg készítése.
 1. A fenntarthatóságnak megfelelő háztartásvitel: mit használjunk a háztartásunkban, mit vegyünk, készítsünk magunk, mit tegyünk a hulladékainkkal?

Felkínáljuk a hagyományos kézműves ismeretek megszerzésének, gyakorlásának lehetőségét, vagy éppen a szerves gazdálkodás szezonálisan éppen aktuális munkáiban való részvételt is: gyümölcskertészkedés; gyümölcsfeldolgozás; biogazdálkodás; komposztálás; élelmiszer-feldolgozás; kecsketartás; gyapjúfeldolgozás, stb.

Ismeretszerző kirándulások a környéken
Fél, vagy egy napos kirándulásokat kínálunk szakvezetéssel, amelyek során kultúrtörténeti és  természettudományos ismereteket lehet szerezni, vagy gyakorlati, hasznosítható ismertekre szert tenni.

 • Gombaismereti túra
 • Botanikai túra a külterjes gyümölcsösbe
 • Kirándulás a keleméri-Mohosokhoz
 • Kultúrtörténeti séta a faluban
 • Kirándulás az Aggteleki Nemzeti Parkba, a térségi települések kultúrtörténeti értékeinek látogatása

Kincskereső (térkép és leírás) alapján önállóan bejárható útvonalak: Gömörszőlős meséje, Vackor túra, Ökolábon Gömörben.

Elhelyezés, áraink:
Látogatóinkat  három, illetve  négy ágyas szobákban tudjuk elszállásolni, és többnyire helyi alapanyagból, helyben készült házi ételekkel ellátni. Minderre saját gazdaságunk és konyhánk, szállásépületeink és fogadó központunk nyújt lehetőséget. Épületeink kialakítása és működtetése lehetőséget kínál arra, hogy látogatóink tartózkodási idejük alatt közvetlen ismereteket szerezzenek a környezetbarát, energiatakarékos megoldásokról.

Szívesen fogadunk olyan látogató csoportokat is, akik csak részben veszik igénybe szakmai szolgáltatásainkat, és önmaguk számára szerveznek programot, képzést. Ennek feltétele, hogy a tematika kapcsolódjon a fenntarthatóság ismereteihez, szellemiségéhez.

Szállást négy ágyas szobákban 2 000,-Ft, három ágyas szobákban 2 500,-Ft áron kínálunk egy fő számára. Étkezési lehetőséget is biztosítunk,  minimum 10 fős csoport esetén. Az árakat előzetes egyeztetést követően, a választásuknak megfelelően határozzuk meg (Téli időszakban +500 Ft fűtési költség).
Napi étkezés irányár (reggeli, ebéd, meleg vacsora): 3 000,-Ft
A csoportfoglalkozások, szakmai programok vezetése óránként 5 000,-Ft. Amennyiben egyszerre több programot vesznek igénybe, úgy értelemszerűen a lekötött munkaerőt kell megfizetni.

Saját rendezvényekre maximum 60 fő befogadására alkalmas előadóterem bérleti díja 20 000, -Ft,.
Az árak az Áfa-t tartalmazzák. Programszervezés, csoportok bejelentkezése:
gomorszolos[at]gmail[dot]com
tel.: (+36) 30 321 45 50